3.2.16 Alım Prosedürü Hakkında Kısa Bilgi
2019.04.03
TR ve AB Yönetmeliği tarafından tarafından talep edilen organik ürünler için alım prosedürü hakkında kısa bilgi (diğer standartlar için de uygulanabilir)
Madde 32 (1) a) Bu yönetmelik hükümlerince üretilmiş ve bu Yönetmeliğin Ek 11’inin ikinci bölümünde yer alan ürün sertifikasına sahip olan organik hammadde ve/veya işlenmiş organik ürünler organik ürün olarak pazarlanır.
– Tedarikçinin bir organik sertifikası var mı? Kontrol edilmesi gereken detaylar şöyledir:
– Ürün nakliye için paketli ya da mühürlü mü? Eğer değilse, tedarikçinin Yön. EC 889/08 Mad. 30.2’ye göre açık nakliye için sertifikasyon kuruluşundan açıkça aldığı bir izin var mı?
– Ürün uygun olarak etiketlenmiş mi? Eğer paketlenmemiş ürünler ise, ilgili lota açıkça atıfta bulunan eşlik dökümanları (teslim notları) mevcut mu?
– Etiket ve teslim notu, asgari olarak şu bilgileri içeriyor mu? Üretici (ya da tedarikçi), organik durum, miktar, organik sertifikasyon kuruluşu (ya da AB içindeyse sertifikasyon kuruluşu kod numarası)? (İlave olarak, bir lot numara sistemi tercih edilir!)
– Bir işleyici bir çiftlikten ya da diğer işleyicilerden ya da tüccarlardan organik hammadde alıyorsa
– Bir çiftçi, diğer çiftçilerden ya da tüccarlardan organik hayvan ya da hayvan yemi satın alıyorsa (Ticari karma yem tedarikçileri dahil!)
– Bir arıcı organik balmumu ya da koloni satın alıyorsa
Bu gerekliliği diğer standartlar TR Yönetmeliği ve AB Yönetmeliğinde belirtildiği kadar açıkça belirtmemişlerdir. Bununla birlikte NOP ve JAS için de benzer prosedürler oluşturulması önemle tavsiye edilir. JAS için, küçük bir prosedür “Grading Sisteminin” bir parçası olmalıdır.
Organik Gıda İşleme, Organik işleme, Organik ticaret, Organik belge, Organik ihracat