JAS’ta Son Güncellemeler

Yayınlanma Tarihi: 27.01.2025

1. JAS 31 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.
Yapılan değişikliklerden örnekler:
a. Format, ISO formatlama yönergelerine göre önemli ölçüde revize edilmiştir.
b. Üç pestisit (Chlorella özüt sıvısı, Wax ıslanabilir toz, Diatomit tozu), Japonya’da pestisit olarak kayıtlarının süresi dolduğu için 1 Ocak 2025 itibarıyla listeden çıkarılmıştır.

JAS hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki butona tıklayarak MAFF web sitesindeki bağlantıya göz atabilirsiniz. Diğer değişikliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki “3-2-11-4 JAS’taki Son Değişikliklere İlişkin Müşteri Güncellemesi ” isimli butona tıklayın.

2. İhracatçıların/Ticaret yapanların JAS sertifikasyonu ile ilgili olarak, Japon yetkili otoritesi (FAMIC) tarafından yapılan yönlendirmeler doğrultusunda sertifikasyon koşulları değiştirilmiştir.
Aşağıdaki  butona tıklayarak ulaşabileceğiniz “Organik JAS Hakkında Kısa Bilgi” nin 3.4. bölümüne bakınız.

3.4. İhracatçılar veya ticaret yapanlar
Üretim, işleme, ambalajlama veya etiketleme faaliyetlerine hiçbir şekilde dahil olmayan ve bu tür faaliyetleri fason olarak gerçekleştirmeyen ihracatçılar veya tüccarlar, JAS sertifikası alamazlar. Ancak, JAS sertifikalı ürünlerin ticaretini yapabilirler.
Yukarıda belirtilen tüm faaliyetleri fason olarak gerçekleştiren ihracatçılar veya tüccarlar, JAS sertifikası alabilir, ancak bu zorunlu değildir. Ancak, bu faaliyetlerden herhangi birine doğrudan dahil olan ihracatçılar veya tüccarlar için JAS sertifikasyonu zorunludur. Ayrıca, kendi sertifikasyon numarasıyla JAS logosunu kullanmak isteyen ihracatçılar veya tüccarlar için de JAS sertifikası zorunludur.

Not: Fason üretici kullanan yeniden paketleyiciler
JAS kapsamında, yeniden paketleyicilerin fason üretici kullanmasına izin verilmez. Bu nedenle, bu tür bir yapıya sahip başvuru sahiplerinin Joint Certification Ortak Sertifikasyon alması gerekmektedir. Ortak Sertifikasyon kapsamında, sertifikasyonun bir parçasını oluşturan tüm kuruluşlar (bundan sonra “katılımcı kuruluşlar” olarak anılacaktır) sertifikasyonun üyeleri olarak değerlendirilir ve her yıl denetlenmeleri gerekir. Başvuru sahiplerinin, gerekli şartların listelendiği JAS Ortak Sertifikasyon Sözleşmesi’ni imzalaması gerekmektedir.

3. CERES, organik JAS alkollü içeceklerinin sertifikalandırılmasına başlamıştır.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz “Brief Information about Organic Alcoholic Beverages under JAS”(İngilizce) isimli dokümanı inceleyebilirsiniz.