AB Organik Yönetmeliği Güncellendi: Bitki Koruma Amaçlı Mikroorganizma Kullanımı Genişledi
Yayınlanma Tarihi: 03.06.2025
AB Organik Yönetmeliğinde Güncelleme: GDO İçermeyen Mikroorganizmalar Organik Tarımda Kullanılabilecek
Avrupa Birliği tarafından yayımlanan yeni düzenlemeye göre, GDO içermeyen ve GDO kullanılarak üretilmemiş tüm mikroorganizmalar, Türkiye’de bitki koruma ruhsatlı olmaları şartıyla organik tarımda bitki koruma amacıyla kullanılabilecek.
Bu gelişme, AB dışındaki ülkelerde (Türkiye dâhil) faaliyet gösteren organik üreticiler ve tarımsal girdi sağlayıcıları için önemli kolaylıklar ve fırsatlar sunmaktadır.
Mevzuat Temeli ve Güncellemeler
Bu değişiklik, (EU) 2018/848 sayılı temel yönetmeliğe dayanmakta ve (EU) 2021/1165 sayılı girdi maddeleriyle ilgili yönetmelik ile birlikte değerlendirilmektedir. Son olarak yayımlanan (EU) 2025/973 sayılı düzenleme ile “Annex VI” başlığı altında üçüncü ülkelere yönelik özel bir bölüm eklenmiştir.
Yeni düzenleme ile birlikte:
- Organik tarımda kullanılacak mikroorganizmaların GDO içermemesi ve GDO teknolojisiyle üretilmemiş olması yeterlidir.
- Söz konusu bitki koruma ürünlerinin, üretimin yapıldığı ülkede ruhsatlı olması gereklidir.
- Böylece, AB mevzuatındaki sınırlı mikroorganizma listesine bağlı kalınmaksızın, yerel olarak onaylı tüm GDO’suz mikroorganizmalar organik tarımda kullanılabilir hale gelmiştir.
Üretiminizde hangi girdilerin kullanılabileceğini netleştirmek için (EU) 2018/848 ve (EU) 2021/1165 düzenlemelerine göz atmanız önerilir. Ayrıca, yeni eklemeleri içeren (EU) 2025/973 düzenlemesini de inceleyebilirsiniz. Bu değişikliklerin ileride (EU)2021/1165 yönetmeliğinde toplanması bekleniyor, ancak şimdilik bu düzenlemeleri birlikte değerlendirmeniz gerekiyor.
Organik Üreticiler ve Girdi Firmaları İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu düzenleme ile:
- Organik üreticiler daha geniş bir biyolojik mücadele seçeneğine ulaşabilecek.
- Yerel girdi firmaları GDO’suz mikroorganizma temelli ürünlerini organik pazara sunma şansına sahip olacaktır.
- Kontrol ve belgelendirme süreçlerinde bu değişikliğin dikkate alınması gerekmektedir.