AB Pazarı için 2025’te Ek Kontrol Gerektirecek Ürünler ve İlgili Uygulamalar

Yayınlanma Tarihi: 09.12.2024

AB mevzuatı çerçevesinde ve ülkemizde üretilen aşağıdaki CN kodlu organik ürünlerin üretim, hazırlama, ticaret, depolama ve ihracat faaliyetlerini yürüten müteşebbisler için, geçen yıllarda bildirilen gerekliliklere benzer olarak bazı ek tedbirler getirilmiş olup, 01.01.2025’ten 31.12.2025’e kadar uygulamaya konması ekli mektup ile talep edilmiştir.

2024 yılında AB tarafından ek tedbir talep edilen ürünlerden Kiraz ve Çilek listesinden çıkarılmış, 2025 yılı için bu listeye Nar ve Sultaniye Üzüm eklenmiştir.

01.01.2025 tarihi itibari ile uygulanmaya konulacak olan ek tedbir gerektiren ürünler şunlardır:
CN code:Product:
0713 40 00Lentils – Mercimek
ex0810 90 75Pomegranates – Nar (Fresh-Taze)
ex0811 90 95Pomegranates – Nar (Fruit and nuts, uncooked or cooked by steaming or boiling in water, frozen, whether or not containing added sugar or other sweetening matter-Konserve (komposto, reçel,vb.), dondurulmuş)
ex2009 89 99 Pomegranates – Nar (Fruit juices-Meyve suları)
0806 20 30 Sultanas-Sultaniye Üzüm

Özetlemek gerekirse;

  • Bu ürünlerden AB’ne gönderilerinizde mercimek ve üzümün en az %10’undan, narın  tarafımızca en az %30’undan, numune alınacak/kuruluşumuz ile sözleşmeli 3. taraflara numune aldırılacaktır; sizin tarafınızdan numune alımı/3. taraflara numune aldırılması kabul edilmemektedir. Bu nedenle Ocak ayı itibariyle AB’ne gönderilecek ilgili ürünleri, ihracatınızdan en az 3 hafta önce yüklemeye hazır ederek, COI başvurularınız ile birlikte numune alımı talebinizi de iletiniz. Alınan numunelerin analiz raporlarını AB gümrük giriş sistemi (TRACES)ne COI ile birlikte yüklemek zorunlu tutulmuştur.
  • İlgili ürünlerin 1. geçiş yılı hammadde üretiminden, ihracata kadar herhangi bir aşamasında sürece dahil olan tüm müteşebbislerin tüm kapsamlarda üretiminden numune alınması ve ikinci ve habersiz bir ek kontrol yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz listede yer alan diğer ülkelerden kaynaklı ürünlerin (örn. Çin menşeli fıstık, Paraguay menşeli chia ya da Sri Lanka menşeli çay gibi) AB standartlarına uygun olarak sertifikasyonu ve ihracatı durumunda da aynı tedbirler geçerli olacaktır.

Bu sebeple üretiminiz için yapılacak olan numune alım, analiz ve ek kontroller nedeniyle -tarafımızca minimumda tutulmaya çalışılmakla birlikte, kaçınılmaz olarak- ek ücret ve masraflar yansıyacaktır.

İlgili ürünler AB organik sertifikasında yer alan tüm müteşebbislerimiz için bu kurallar geçerli olacağından, bu ürünler için sertifikasyon talep etmemek / sertifikasyonundan vazgeçerek revize sertifika talep etmek de sizler için bir seçenek olarak bulunmaktadır.

Lütfen yukarıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz resmi mektubun tam metnini dikkatle inceleyiniz.

Aklınıza takılan bir soru olması halinde lütfen bizimle iletişime geçiniz.