3.2.11 JAS Hakkında Kısa Bilgi 2017.05.01
2016.08.08
Japon pazarı için organik üretim, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından yayınlanan, yeni Japon Tarım Standartları’nın (JAS) bir parçası olarak, aşağıdaki
dökümanlar ile düzenlenmiştir.
Standartlar: Organik için JAS…
Q & A: Sık sorulan soruların Cevapları, Organik JAS kurallarının uygulamalarına bağlı kalarak, standartların ve teknik kriterlerinin kesinlik konusunda eksik kaldığı yerlerde detaylı
açıklamalar yapmaktadır.
Organik JAS için sorumlu otorite MAFF’ın Standartlar ve Etiketleme Departmanı’dır.
Q&A bölümünü de içeren JAS’ın İngilizce versiyonu için;
http://www.maff.go.jp/e/jas/specific/organic.html
Organik JAS’ın NOP ve AB Yönetmeliğinden bazı farklılıkları şöyledir:
• Tablolardan birinde açıkça listelenmiş maddeler haricinde, Notification 1605 kimyasal dönüşüm geçirmiş doğal pestisitlerin ve gübrelerin kullanılmasına izin vermez. Buna, örneğin; leonarditten humik asitlerin alkalin ekstratları, ya da sıvı gübreler için
şelatlama ajanı olarak kullanılan lignosülfatlar da dahildir.
• Bir çiftliğin geçiş döneminin ilk yılının bir sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenmesine gerek yoktur. Geçiş döneminin ilk yılı için bir sertifika düzenlenmez.
• Nadasa bırakılmış ya da el değmemiş araziler, en azından bir sene boyunca organik olarak ekip biçildikten sonra organik sertifikalandırılabilir.
• Ancak ana farklılık, JAS’ın resmi olarak kurulmuş bir “Grading Sistemi” gerektirmesidir. Bu, standarda en iyi uyumu sağlamak için kurulmuş bir iç denetim sistemi olarak anlaşılmalıdır. Operasyon Müdürü (“Üretim Prosesi Müdürü”) organik üretimi yönetirken ve detaylı kayıt tutmaktan sorumlu iken, Grading Müdürü, JAS etiketini kullanmaya izin vermeden önce bir iç denetim yapar. Ürün JAS mührü ile başka bir ülkeye satılmadan ya da doğrudan Japonya’ya ihraç edilmeden önce Grading Müdürü ürünün Organik JAS ile uyumlu olduğunu doğrulamak için ilgili dökümanların tamamını gözden geçirir. Bu grading prosedürü her bir parti için bir checklist üzerinde dökümante edilmelidir
3.1 Denk ülkeler
Bazı ülkelerin Japonya ile “denklik anlaşmaları” vardır (AB üyesi ülkeler, ABD, Arjantin, Avustralya, Yeni Zelanda ve İsviçre dahil olmak üzere). Bu ülkelerdeki organik müteşebbislerin iki seçeneği vardır:
a. Japon ithalatçının bir JAS sertifikası vardır ve “grading” yapar. Bu durumda ihracatçı (örn: bir AB ülkesinde) AB sertifikalı ürünleri, ilave bir sertifikasyona ihtiyaç duymadan doğrudan satabilir.
b. Ya da tedarikçileri “yalnızca” ilgili ülkenin organik standardına göre geçerli sertifika sahibiyken, denklik anlaşmasının olduğu bir ülkedeki bir işleyici JAS sertifikalı olabilir.
Aşağıdaki operasyonlar ve ürünler denklik anlaşması tarafından kapsanmaz:
• (işlenmemiş) tarımsal ürünlerin yeniden paketleyicileri
• Hayvancılık ürünleri, (örn; süt, yumurta, et). Bu ürünler içerik olarak kullanıldığında, hem içerikler hem de işleme, denklik sistemi olan bir ülkede olsa bile, JAS sertifikalı olmalıdır.
3.2 Diğer ülkeler
Diğer ülkelerde, tedarik zincirine dahil olan tüm üreticilerin JAS sertifikalı olması gerekmektedir.
Üretici grupları da, bir iç denetim sistemleri olduğu sürece bu şekilde sertifikalandırılabilir. Bir işleme ya da ihracat firması tedarikçi grupları için iç denetim sistemleri ve grading prosedürü ile ilgilenebilir.
İşleme, paketleme ve etiketleme yapmayan ihracatçılar ve tüccarların JAS sertifikalı olmasına gerek yoktur.
Genel organik serifikasyon adımları için lütfen bakınız; “Kısa Bilgi: Sertifikasyon Adımları”. Burada yalnızca JAS için özel adımlardan bahsedilecektir.
• İlk adım olarak, ilgili üretici CERES’e bir JAS Başvuru formu sunmak zorundadır.
• Sertifikasyon kontratına ek olarak bir JAS Anlaşması imzalanmalıdır.
• Üretim Müdürü ve Grading Müdürü CERES tarafından düzenlenen bir JAS Seminerine katılır. Bazı durumlarda bu eğitim online olarak yapılabilir.
• Organik Yönetim Planı’na ek olarak, firma, çiftlik ya da grup Grading için Standart Operasyon Prosedürlerini (SOP) açıklamak zorundadır (yukarıdaki 2. Bölüme bakınız; çiftlikler, üretici grupları ve işleyiciler için bazı örnekler hazırladık).
• Operasyon EU ya da NOP sertifikalı bile olsa da, grading sisteminin uygulamalarını doğrulamak için, yerinde bir JAS denetimi yapılmalıdır.
• Tüm gereklilikler yerine getirildiğinde, CERES bir JAS sertifikası hazırlar. Sertifika ile birlikte birim, CERES “JAS damgası”nı alacaktır (bknz, aşağıda Bölüm 7). JAS sertifikasyonu geçerli kalır, örn.; sertifikaların bir geçerlilik tarihi yoktur, ancak her yıl yenilenmelidir.
• Tüm JAS sertifikalı operatörler, kontrol kuruluşuna yıllık olarak “grading yapılan” JAS ürünleri miktarını bildirmelidir. Referans yıl Japon ekonomik yılı’dır (1 Nisan’dan 31 Mart’a kadar). 30 Haziran’a kadar, geçmiş yılın özet bilgisi sertifikasyon kuruluşuna sunulmalıdır. Bu bilgi zamanında verilmezse yeniden sertifikalandırma mümkün değildir.
AB Yönetmeliği ve NOP’a göre gerekli belgelerin yanında, JAS için ek kayıtlar gerekmektedir:
– JAS sertifikasyonu başvurusu, JAS Anlaşması
– JAS semineri katılım sertifikası
– JAS gradingi için SOP
- JAS işareti ile satılan her parti için SOP’ların uygulandığını göstreren grading checklisti
– 30 Haziran’a kadar JAS işareti ile satılan ürünlerin özet kayıtları
“JAS organik” olarak satılan tüm ürünler JAS logosu taşımalıdır (“JAS işareti” ya da “JAS mührü” olarak da adlandırılır). Sertifika ile birlikte, CERES müşterilerine JAS-CERES logosunun elektronik versiyonu da sağlanır. Paketli JAS ürünleri için, JAS mührü her bir paketin üzerinde bulunmalıdır, ya da JAS mührü etiketi iliştirilmelidir. Dökme konteynırları için, fatura ya da irsaliye üzerinde JAS mührü bulunmalıdır. Resmi yükleme dökümanı değiştirilemiyor ise, JAS mührünü içeren bir sayfa iliştirilebilir.
Mühür değiştirilemez. Ancak renklendirilmesine müsaade edilir. JAS logosunun etiket üzerindeki yeri MAFF tarafından belirlenmemiştir. JAS mührü sertifikalı müşteriler tarafından reklam materyali olarak kullanılabilir.
JAS-CERES logosuna ek olarak etiket, ürün tipi, organik durumu, miktarı, firma ya da çiftlik adı, parti numarası ve menşei ülke bilgilerini içermelidir.
Transaction sertifika zorunlu değildir ancak, Japonya’ya satışı yapılan her organik ürün satışı için düzenlenmesi tavsiye edilir.
2017 yılında JAS’da bazı değişiklikler yapılmıştır, örneğin;
• Odun ya da diğer substratlar üzerinde yetişen mantarlar, artık toprak ortamında yetiştirilmek zorunda değildir (eğer toprak substratın bir parçası değilse)
• Eğer mantarlar için organik substratlar mevcut değilse, kimyasal işlem görmemiş, organik olmayan substratlar kullanılabilir, pirinç kepeği gibi.
• Organik çözücüler (örn, heksan gibi) kullanılmış olsa bile, yağ sıkımından kalan küspelere artık gübre olarak izin verilir.
• Karışım yağlı emülsiyon, hipokloröz asit suyu ve gıda için izin verilen ürünlere (örn, acı biber, baharatlar) bitki koruma için için verilir.
• Sardunya çiçeği ve limon otu ekstraktına hasat sonrası zararlı uzaklaştırma için verilir.
Japonya organik satış, JAS Organik