3.2.40 Organik Yem Üretimi Gereklilikleri hakkında kısa bilgi
(AB Yön.) 2019.04.03
Yönetmelik (EC) 834/20071 ye göre Organik Hayvan Yemi Üretimi Hakkında Kısa Bilgi
Bu doküman ticari konsantre, karma ve tamamlayıcı yem üretimi ile ilgilidir. Kendi hayvanları için yem üreten çiftliklerin burada tanımlanan gerekliliklerin çoğu ile uyum sağlaması gerekir ancak bu amaçla ayrı bir sertifikasyona ihtiyaç duymazlar. Saman, silaj ve benzeri “kaba yem” satan çiftliklerin yalnızca bitkisel üretim için bir sertifikasyona ihtiyaçları vardır.
Öncelikle (çoğu için apaçık belli olan), tüm yem üreticileri, organik yem için yalnızca sertifikalı organik hammaddelerin kullanılabileceğini – aşağıdaki istitsnalar ile- bilmelidir. AB pazarı ürünleri için yalnızca AB sertifikalı hammaddeler kullanılabilir. Organik yem üreticisi firmanın aldığı hammaddelerin organik durumunu doğrulamak için güvenilir bir prosedür oluşturmalıdır. Farklı tedarikçiler için bir risk değerlendirmesi yapılmalı ve riskleri minimize etmek için gerekli önlemler alınmalıdır (örn, kalıntı testleri, tedarikçi denetimleri). Araziden doğrudan gelen açık hammadde hariç, organik işleme için yalnızca paketli ve etiketli ürünler kabul edilebilir, etiketsiz ürünler tedarikçiye iade edilmelidir. Kamyonlar ve nakliye araçları düzgünce mühürlenmelidir. İrsaliyelerde her türlü gerekli bilgi yer almalıdır.
Organik olmayan yem kullanımı ile ilgili tüm istisnalar son beş yıl içinde aşama aşama durduruldu, süregelenler ise şöyle:
Katkı maddeleri gerçekten gerekli olanlar ile sınırlandırılmalıdır. Tarımsal olmayan katkılar Ek VI’da listelenenler ile sınırlandırılmıştır. Bu Ek’in Mayıs 2016’da revize edildiğini lütfen unutmayın! Dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar:
Bazı firmalar yalnızca organik üretir, ancak çoğu ikisini de üretim: organik ve konvansiyonel. Hem organik hem konvansiyonel üreten üreticiler, organik ürünleri konvansiyonel ürünlerden ayırmak için iyi bir sistem kurmalıdırlar: hammaddenin alımından itibaren, tüm işleme, depolama vs adımlarını satışa kadar içeren bir sistem. Elbette en iyi ayrım, yerde yapılan ayrımdır: organik için ayrı depolar ve işleme hatları gibi. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir; bu durumda zamanda ayrım yapabilirsiniz: organik üretiminizi, konvansiyonel ile aynı hatta ama farklı zamanda işleyebilirsiniz; organik işlemeye başlamadan hattı temizlemelisiniz. Yem üretimi normalde devamlı bir prosestir, kullanılan ekipmanlar kolayca temizlenemezler. Operatör, organik işlemenin başında, organik ürünün makul bir miktarının hattı “ temizlemek” için kullanıldığından e konvansiyonel satıldığından emin olmalıdır. Organik yemin genetiği değiştirilmiş (GD) bitkiler ile bulaşma riskine özel önem gösterilmelidir. Örneğin genetiği değiştirilmiş mısır, soya ya da kolza tohumu pozitif laboratuvar sonuçlarına sebep olabilir! Ayrı depo alanlarının uygulanabilir olmadığı durumlarda, mevcut depo alanında uygun bir ayrım sağlanması da yeterli olur: örn. Yerde çizgiyle ayrılmış sıralar, ya da uygun şekilde etiketlenmiş ayrı raflar.
Bir organik üreticinin, bir organik yönetim planı olmalıdır. Eğer firmanın bir kalite yönetim sistemi varsa, kalite el kitabı bir bölümü organik ürünün işlenmesine ayrılmalıdır. Organik ve konvansiyonel ürünlerin paralel üretiminin olduğu durumlarda, organik ürünün bulunduğu torbalar, konteynırlar, kutular, işletmenizdeki her aşamada etiketli olmalıdır. Müteşebbis, tedarikçi sertifikaları, irsaliyeler, alım notları, işleme kayıtları, depo defterleri ve faturaları tutmalı ve dosyalamalıdır; tüm bu dökümanlar “organik” atıfı içermelidir.
Zararlı kontrolü için herhangi bir madde kullanmadan önce, müteşebbis bunları önlemek için gerekli adımları atmış olmalıdır. Müteşebbis, organik ürünün hiçbir zaman yakıt, pestisit, ahşap koruyucular, deterjanlar, küf gibi kirletici maddeler ile temas etmediğinden emin olmalıdır. Depolanan ürünlerin zararlı kontrolü için, yalnızca Yön. (EC) 889/08’in Ek II’sinde belirtilen maddeler kullanılabilir. İşleme hatları ve odalarının temizliği, sanitasyonu ve zararlı kontrolü üçin, “iyi üretim uygulamaları”nın genel kuralları geçerlidir. İşleyici, deterjanlar, dezenfektanlar ya da pestisitler ile bulaşmayı önlemek için gerekli önlemleri almalıdır. Bunun ötesinde, CERES’in politikasına göre, bir işleme ünitesinde konvansiyonel pestisit uygulaması yapıldıktan sonra, ilgili odaya organik ürünler getirilene kadar, ilgili madde için resmi olarak belirtilmiş bekleme süresinin iki katı kadar beklenmesi gerekir; organik ürün ile temasa giren tüm yüzeylerin bol su ile yıkanması gerekir.
İşlenmiş yem, şunları sağladığı sürece AB organik logosunu taşıyabilir:
Daha az organik içerik içeren ama yukarıdaki 4. ve 5. Bölümdeki gereklilikler ile uyumlu olan yemler “ Yönetmelik (EC) 834/2007’ye göre organik üretimde kullanılabilir” referansı taşıyabilir.
Lütfen bunun organik standartların temel gereklerinden sadece bir seçme, yani bir giriş olduğunu unutmayınız. Elbette üretici, ilgili standardın tüm gereklerini öğrenmek ve yerine getirmek zorundadır.