Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
TR Yönetmeliği, Avrupa Birliği Yönetmeliği (EC) 834/07*, A.B.D. Ulusal Organik Programı (NOP), JAS, ve CERES standart yorumlamalarına göre;
Organik doğadan toplama için gerekliliklere kısa giriş
1. Organik doğadan toplama ne demektir:
- Sürdürülebilir olmalı
- Çevreye zarar vermemeli
- Kirlenmemiş alanlarda ve temiz yerlerde yapılmalı
- İyi dokümante edilmeli ve bu sayede ürün orijinine kadar geriye izlenebilmelidir.
2. Sürdürülebilirlik:
Türlerin aşırı toplanması engellenmelidir. Kırmızı listede ya da tehdit altında olan türler toplanmamalıdır. Bitkilere verilebilecek zarar en aza indirilmelidir. Bir genel kural olarak, her bir yerden, %60’dan fazla çiçek ve yaprak, %70’den fazla meyve ve %5’ten fazla kök ya da kabuk toplanmamalıdır; bu yüzde, bazı türler için daha fazla, bazıları için daha az olabilir. Sorumlu kuruluş, tüm türler için detaylı toplama kuralları belirlemelidir. Bu kurallar arazide doğrulanabilir kriterler içermelidir.
3. Çevresel zarar:
Toplama, diğer organizmalar için habitat ya da yiyecekleri yok etmemeli ve tehdit etmemelidir. Toplayıcılar geride çöp bırakmamalı, orman yangını, yasadışı avlanma, v.b.’ne neden olmamalıdır
4. Kirletilmemiş alanlar ve yerler:
Toplama şuralarda yapılmamalıdır:
Konvansiyonel arazi ya da merada Geçen 3 yıl boyunca orman insektisitlerinin kullanıldığı ağaçlık arazilerde ve ormanlarda Pestisitlerin spreylendiği konvansiyonel arazilerden 20 m mesafe içerisinde (yüksek basınçlı sprey makinalarının kullanıldığı meyve bahçeleri durumunda 50 m) Çöp toplama alanlarına (çöplüğün boyutuna göre 20 ila 100 m), demiryollarına ve diğer yerel kirlilik merkezlerine yakın yerlerde.
5. Toplayıcıların eğitimi ve gözetimi:
- Toplayıcılar, hasat teknikleri, maksimum hasat miktarları (bkz. 2), çevresel hasar (bkz. 3) ve uygun toplama alanları (bkz. 4) konularında yeterince eğitilmelidir.
- Bu kuralların uygulanması, sorumlu kuruluş tarafından gözetilmelidir; bu, toplama organize gruplar halinde yapıldığında en iyi şekilde yapılabilir.
6. Kayıtlar, izlenebilirlik ve etiketler:
Sorumlu firma ya da kişi, bir organik yönetim planı sunmak zorundadır. Toplama bölgesinin detaylı bir haritası (tercihen 1 : 50.000, ancak 1 : 250.000’den küçük değil); toplama alanları, satın alım noktaları ve kritik alanlar (bkz. 4) ilgili yerlerin GPS koordinatları dahil
haritada işaretlenmelidir. Tüm düzeylerde satın alınan, depolanan, nakledilen ve satılan miktarların kayıtları tutulmalıdır. İşletmeciler, geriye doğru, en azından yerel toplama noktaları düzeyine kadar izlenebilirlik için çalışmalıdır. Tüm depolanan, nakledilen ve satılan ürünler, ürün, miktar, orijin, ambalajlama tarihi, organik durum ve sertifikasyon firması hakkında bilgi içeren etiketlerle yeterince etiketlenmelidir. Ek olarak JAS, “grading” kayıtlarını talep eder: JAS logolu ürünleri satmadan önce, üretici iki kez kontrol etmeli ve JAS standartlarına uygunluğu kaydetmelidir.
7. Hasat sonrası işlemler, temizlik:
Hasat sonrası yönetim sırasında (nakliye, kurutma, şoklama, depolama, v.b.) kirletici maddelerle temas engellenmelidir. Olası kirleticiler, deterjanlar, dezenfektanlar, rodentisitler, fümigantlar, ağaç koruyucuları, v.b.’dir. Ürün, hasat sırasında ve tüm hasat sonrası düzeylerde, yeterli sanitasyon koşulları altında ele alınmalıdır.
8. CERES tarafından kullanılan terminoloji
“Toplama alanı”, “toplama bölgesi”, “toplayıcı”, “satın alım merkezi” vs farklı kişiler tarafından farklı şekillerde kullanılır. Aşağıda CERES tarafından kullanılan terminoloji bulunmaktadır. Bu konu başvuru ve sertifikasyon sürecinde yanlış anlaşılmaları önlemek için önemlidir.
Not 1: AB içersinde yönetmelik en sıkı şekliyle uygulanmak zorundadır. Avrupa Birliği dışındaki üçüncü ülkelerdeki ürünler “denk” olarak sertifikalandırılabilir. Daha fazla detay için lütfen Ceres websitesindeki (CE) 834/07 ve (CE) 889/08 Yönetmelikleri ile kombine edilmiş 4.1.1 nolu Politikamıza ve “CERES denk standardını” oluşturan diğer politikalarımıza başvurunuz. Not 2: Madde 13. c)ye göre toplama alanı son iki yıl içinde yangın geçirmiş olmamalıdır ve toplama alanında anız yakılmamalıdır. Not 3: Madde 6 – (1) c)’ye göre, “Yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme imzalamış olan orman ve doğal alanlardan ürün toplayacak müteşebbis, ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan yazılı izin alır.”
Lütfen bunun organik standartların temel gereklerinden sadece bir seçme, yani bir
giriş olduğunu unutmayınız. Elbette üretici, ilgili standardın tüm gereklerini öğrenmek ! ve yerine getirmek zorundadır.