Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
Organik Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Gereksinimleri
Yönetmelik (EU) 2018/848’e göre büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kapalı/açık alan için asgari gerekliliklere kısa bir giriş
Tüm hayvanlar | Minimum kapalı alan m 2 / baş (hayvanlar için mevcut net alan) | Minimum açık alan m 2 / baş ( gezinme alanı, mera hariç) |
---|---|---|
İnekler | 6,0 | 4,5 |
100 kg’a kadar besi veya damızlık sığır | 1,5 | 1,1 |
200 kg’a kadar | 2,5 | 1,9 |
350 kg’a kadar | 4,0 | 3,0 |
350 kg’ın üzerinde | 5,0 ancak min. 1 m 2 /100 kg | 3,7 ancak min. 0,75 m 2 /100 kg |
Damızlık boğalar | 10 | 30 |
Yerler:
Bina içi yüzey alanının en az yarısı düz olmalıdır, yani çıtalı veya ızgaralı yapıda olmamalıdır. Dinlenme alanında altlık malzemesi serpiştirilmiş bol miktarda kuru yatak bulunmalıdır. Altlık saman veya diğer uygun doğal malzemelerden oluşmalıdır. Zeminler pürüzsüz olmalı ancak kaygan olmamalıdır.
Açık hava alanlarına erişim:
Hava koşulları ve arazinin durumu elverdiğince, sığırların açık hava alanlarına, tercihen meralara sürekli erişimi olmalıdır.
Büyükbaş hayvanların otlatma dönemi boyunca meraya erişiminin olduğu ve kış barınağı sisteminin hayvanlara hareket özgürlüğü sağladığı durumlarda, kış aylarında açık hava alanları sağlama zorunluluğundan feragat edilebilir.
Açık hava alanlarının üzeri kısmen kapatılabilir.
Mera:
Büyükbaş hayvanları koşullar elverdiğince otlamak için meraya erişimi olmalıdır.
Buzağılar için özel barınma koşulları:
Buzağılar, bir haftalık olduktan sonra ayrı kafeslerde tutulmamalıdır. Bir haftalık olduktan sonra buzağılar gruplar halinde tutulmalıdır.
Merasız hayvan üretiminin yasaklanması:
Hayvancılık yapan üreticinin arazisini yönetmediği ve/veya organik sistemde başka bir işletmeci ile yazılı bir işbirliği anlaşması yapmadığı merasız hayvancılık üretimi yasaktır.