Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
TR Yönetmeliği, Avrupa Birliği Yönetmeliği (EC) 834/07*, NOP, JAS, BIO SUISSE ve CERES standart yorumlarına göre
Karışık çiftlikler ve paralel üretim için gerekliliklere kısa giriş
1. Terimler, genel giriş:
2. TR Yönetmeliği, A.B. Yönetmeliği 834/07 altında paralel üretim:
Yukarıda bahsedildiği gibi, TR ve A.B.-Yönetmeliği tarafından paralel üretime izin verilmez.
İstisnalar:
- Organik ve konvansiyonel parsellerde yetiştirilen çeşitler, uzman olmayan kişiler tarafından kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu durum için, farklı renklerdeki patates ve fasulye çeşitleri, kapya ve çarliston biber, v.b. örnek verilebilir. Organik ürünün bir işleme şekli için kullanıldığı, ayırt
edici karakteristiklerin ilgisiz olduğu durumlarda (örn. elma suyu) CERES, farklı çeşitlerin paralel üretimini kabul etmeyecektir. - Çok yıllık ürünler için, TR ve A.B.-Yönetmeliği bir geçiş periyodu boyunca paralel üretime izin verir (sırasıyla Madde 8 – (1) ç) ile Madde 40 Yön. 889/08; ).
Şartlar şunlardır:
– Üretici, tüm parsellerin mümkün olan en yakın zamanda organik çevrileceği konusunda detaylı bir geçiş planı sunar ve uygulamaya koyar. Son kısmın geçişinin başlangıcı, organik sertifikasyon için ilk başvuru tarihinden itibaren beş yılı geçemez. Geçiş planı ve uygulamaya konulması, sertifikasyon firması tarafından yıllık olarak kontrol edilmeli ve onaylanmalıdır.
– Hasat, hasat sonrası ayırma ve ayrı ekipmanlar temin edilir (bkz N° 3).
Sertifikasyon firması “ürünlerin hasadı hakkında en az 48 saat önce bilgilendirilir”.
– “Hasadın tamamlanmasından hemen sonra üretici, birimlerde hasat edilen tam miktarlarla birlikte, her türlü özel ayırt edici özelliklerle birlikte kontrol firmasına … bildirir ve ürünlerin ayrılması için gerekli tedbirlerin alındığını doğrular.” Sürekli hasat durumunda (örn. muz), üretici son iki sorumluluktan muaf tutulabilir.
- Üçüncü bir alternatif olarak, üretim bir konvansiyonel ve bir organik kısma bölünebilir. Bu ayrım, sadece resmi bir düzeyde olmamalıdır. CERES, iki birim için ayrı muhasebe ve idare talep eder.
Dikkat ediniz: TR ve AB Yönetmeliği aynı ürünün hem organik hem de geçiş dönemi arazilerinde yetiştirilmesini paralel üretim olarak değerlendirmez. Bu durum ancak iyi bir hasat sonrası ayrıma sisteminin kurulması durumunda kabul edilebilir (bkz, aşağıda).
3. Karışık ya da paralel üretim durumunda ayrım için minimum gereklilik:
Paralel üretim durumunda:
- CERES, sürekli hasat hariç, üreticilerin sadece TR ve A.B.-sertifikasyonu durumunda değil, daima sertifikasyon firmasını önceden bilgilendirmesini talep eder. Ayrıca aynı ürünü hem organik hem de geçiş arazilerde yetiştiren müteşebbisler hasat öncesi CERES’i bilgilendirmelidir. Aksi taktirde ürün organik olarak kabul edilmeyebilir.
- Konvansiyonel ve organik parsellerin hasadı ya farklı günlerde ya da kolaylıkla ayırt edilebilir hasat, nakliye ve depolama ambalajları kullanılarak, farklı gözetim altında, tamamen farklı kadro tarafından yapılmalıdır.
- Hem konvansiyonel, hem de organik ürünler için hasat kayıtları, parsel ve gün bazında çok detaylı olmalıdır.
Karışık ve/veya paralel üretim durumunda:
- Farklı hasat, nakliye ve depolama ambalajları/kapları kullanılmalı, ya da kaplar organik için kullanılmadan önce gerektiği gibi yıkanmalıdır. Yıkama prosedürleri kayıtlı olmalıdır.
- Bitki koruma için farklı ekipman kullanılmalıdır. Organik kısmın sprey makinası farklı bir yerde depolanmalı ve kalıcı olarak etiketlenmelidir. Farklı sprey makinalarının satın alınması ya da kiralanmasının mümkün olmadığı durumlarda, sprey makinaları, özel olarak bu amaçla üretilen deterjanlarla yıkanmalıdır. Yıkama prosedürleri ve deterjan çeşitleri kaydedilmelidir. CERES zaman zaman sprey karışımları için kalıntı analizleri talep edebilir.
- Organik ve konvansiyonel kısım için bitki koruma ürünleri, gübreler ve tohumlar ya da fideler, farklı odalarda depolanmalıdır. Organik girdilerin odası, gerektiği gibi etiketlenmelidir.
- Organik ve konvansiyonel kısım için kayıtlar ve muhasebe, farklı klasörlerde dosyalanmalıdır.
- TR Yön. Ek – 11 1- ve AB Yönetmeliği 889/08 Ek XII’ye göre, bir organik üreticinin ürettiği konvansiyonel ürünler de sertifikada belirtilmelidir.
*Not: AB içersinde yönetmelik en sıkı şekliyle uygulanmak zorundadır. Şu anda Avrupa Birliği dışındaki üçüncü ülkelerdeki ürünler, Yön. (EC) 834/07’ye “uygun” değil, sadece “denk” olarak sertifikalandırılabilir. Daha fazla detay için bakınız, Üçüncü Ülke Sertifikasyonu Hakkında CERES
Politikası.
Organik Bitkisel Üretim, organik tarım, organik ürünler, organik tarım sertifikası, organik ürün sertifikası, organik üretim sertifikası, organik gıda sertifikası, organik sertifikası veren firmalar, organik belgesi, organik tarım belgesi, organik ürün belgesi, organik tarım şirketleri, organik tarım firmaları, organik tarım yapan firmalar, tarım sertifikası, organik üretim yapan firmalar, organik ürün, organik tarım uygulamaları, organık tarım, organik bitkisel üretim, organik tarım ürünleri, organik sertifikalı ürünler, sertifikalı organik ürünler, organik tarım ürünleri online satış, iyi tarım ve organik tarım, organik belgesi veren kuruluşlar, organik bitkiler, organik sertifikası veren kuruluşlar, organik tarla, organik tarım kuruluşları, organik tarım satış, organik tarım sertifikalı ürünler, organik tarım sertifikası veren kuruluşlar, organik tarım yapan çiftlikler, organik tarım ürünleri satışı, organik yetiştiricilik, organik çiftlikler, organik ürün sertifikası veren kuruluşlar, tarım organik