Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
TR Organik Yönetmeliği, Avrupa Yönetmeliği (EU) 2018/848, A.B.D. Ulusal Organik Programı (NOP), JAS, BIO SUISSE ve CERES standart yorumlamalarına göre;
Karışık çiftlikler ve paralel üretim için gerekliliklere kısa giriş
1. Terimler, genel giriş:
Anlam | AB Yönetmeliği | NOP, JAS | BIO SUISSE | |
---|---|---|---|---|
Tüm çiftliğin dönüştürülmesi | Çiftliğin tamamı, hayvancılık ve meralar da dâhil olmak üzere organik bir programa göre yönetilmektedir. | Talep edilmez. | Talep edilmez. | BIO SUISSE ve diğer özel standartlar tarafından talep edilir. |
Karışık üretim | Çiftliğin organik ve konvansiyonel bir bölümü vardır, örneğin organik bir elma bahçesi ve konvansiyonel yıllık bitkiler | İzin verilir (koşullar bkz. N°3) | İzin verilir (koşullar bkz. N°3) | İzin verilmez, ancak belirli koşullar altında kısa bir geçiş süreci boyunca tolere edilebilir. |
Paralel üretim | Aynı ürün organik ve konvansiyonel (veya geçiş) arazilere ekilir, örneğin konvansiyonel buğday ve organik buğday. | İzin verilmez (istisnalar için bkz. N°2) | İzin verilir (koşullar bkz. N°3) | Yasaktır |
2. TR Yönetmeliği, Avrupa Yönetmeliği (EU) 2018/848 altında paralel üretim:
Yukarıda belirtildiği gibi, paralel üretime TR ve AB Yönetmeliği tarafından izin verilmemektedir.
İstisnalar:
a. Organik ve konvansiyonel parsellerde yetiştirilen çeşitler uzman olmayan kişiler tarafından kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu durum için, farklı renkteki patates veya fasulye çeşitleri, kiraz ve geleneksel domates vb. için örnek verilebilir. Organik ürünün bir işleme şekli için kullanıldığı, ayırt edici karakteristiklerin ilgisiz olduğu durumlarda (örn. elma suyu) CERES, farklı çeşitlerin paralel üretimini kabul etmeyecektir.
- Farklı tür ve çeşitlere ilişkin gereklilikler, araştırma ve eğitim merkezleri, bitki fidanlıkları, tohum çoğaltıcıları ve ıslah faaliyetleri için geçerli olmayacaktır.
b. Çok yıllık ürünler için, TR ve AB Yönetmeliği bir geçiş dönemi boyunca paralel üretime izin vermektedir ((AB) Yön. 2018/848, Md. 9). Şartlar şunlardır.
- Üretici, tüm arazilerin mümkün olan en kısa zamanda organiğe çevrileceği konusunda detaylı bir geçiş planı sunar ve uygulamaya koyar. Son kısmın geçişinin başlangıcı, organik sertifikasyon için ilk başvuru tarihinden itibaren beş yılı geçemez. Geçiş planı ve uygulamaya konulması, sertifikasyon firması tarafından yıllık olarak kontrol edilmeli ve onaylanmalıdır.
- Hasat, hasat sonrası ayırma ve ayrı ekipmanlar temin edilir. (bkz. N° 3).
- Sertifikasyon firması “ürünlerin hasadı hakkında en az 48 saat önce bilgilendirilir”.
- “Hasadın tamamlanmasından hemen sonra üretici, birimlerde hasat edilen tam miktarlarla birlikte, her türlü özel ayırt edici özelliklerle birlikte kontrol firmasına bildirir ve ürünlerin ayrılması için gerekli tedbirlerin alındığını doğrular.” Sürekli hasat durumunda (örn. muz), üretici son iki sorumluluktan muaf tutulabilir.
- Geçiş planı ve etkili ve net bir ayrımı sağlamak için alınacak önlemler, geçiş planının başlamasından sonra her yıl kontrol kuruluşu tarafından onaylanacaktır.
c. Üçüncü bir alternatif olarak, organik olmayan üretim alanlarında kolayca ayırt edilebilen farklı çeşitlerde bitkilerin yer alması koşuluyla, arazi/işletme organik, dönüşümsüz ve organik olmayan üretim için açık ve etkili bir şekilde ayrılmış üretim birimlerine bölünebilir.
Bir işletmenin tüm üretim birimlerinin organik üretim kuralları altında yönetilmediği durumlarda, üreticiler
(a) organik ve dönüşümsüz üretim alanları için kullanılan ürünleri organik olmayan üretim alanları için kullanılanlardan ayrı tutmalıdır;
(b) organik, dönüşümsüz ve organik olmayan üretim alanları tarafından üretilen ürünleri birbirinden ayrı tutacaktır;
(c) üretim alanlarının ve ürünlerin etkin bir şekilde ayrıldığını göstermek için yeterli kayıt tutmalıdır
Bu ayrım, sadece resmi bir düzeyde olmamalıdır. CERES, iki birim için ayrı muhasebe ve idare talep eder.
Dikkat Ediniz
TR ve AB Yönetmeliği aynı ürünün hem organik hem de geçiş dönemi arazilerinde yetiştirilmesini paralel üretim olarak değerlendirmez. Bu durum ancak iyi bir hasat sonrası ayrıma sisteminin kurulması durumunda kabul edilebilir (bkz, aşağıda).
3. Karışık ya da paralel üretim durumunda ayrım için minimum gereklilik:
Paralel üretim için:
a. CERES, sürekli hasat hariç, üreticilerin sadece TR ve A.B.-sertifikasyonu durumunda değil, daima sertifikasyon firmasını önceden bilgilendirmesini talep eder. Ayrıca aynı ürünü hem organik hem de geçiş arazilerde yetiştiren müteşebbisler hasat öncesi CERES’I bilgilendirmelidir. Aksi taktirde ürün organik olarak kabul edilmeyebilir.
b. Konvansiyonel ve organik parsellerin hasadı ya farklı günlerde ya da kolaylıkla ayırt edilebilir hasat, nakliye ve depolama ambalajları kullanılarak, farklı gözetim altında, tamamen farklı kadro tarafından yapılmalıdır.
c. Hem konvansiyonel, hem de organik ürünler için hasat kayıtları, parsel ve gün bazında çok detaylı olmalıdır.
Karışık ve/veya paralel üretim durumunda:
a. Farklı hasat, nakliye ve depolama ambalajları/kapları kullanılmalı, ya da kaplar organik için kullanılmadan önce gerektiği gibi yıkanmalıdır. Yıkama prosedürleri kayıtlı olmalıdır.
b. Bitki koruma için farklı ekipman kullanılmalıdır. Organik kısmın sprey makinası farklı bir yerde depolanmalı ve kalıcı olarak etiketlenmelidir. Farklı sprey makinalarının satın alınması ya da kiralanmasının mümkün olmadığı durumlarda, sprey makinaları, özel olarak bu amaçla üretilen deterjanlarla yıkanmalıdır. Yıkama prosedürleri ve deterjan çeşitleri kaydedilmelidir. CERES zaman zaman sprey karışımları için kalıntı analizleri talep edebilir.
c. Organik ve konvansiyonel kısım için bitki koruma ürünleri, gübreler ve tohumlar ya da
fideler, farklı odalarda depolanmalıdır. Organik girdilerin odası, gerektiği gibi etiketlenmelidir.
d. Organik ve konvansiyonel kısım için kayıtlar ve muhasebe, farklı klasörlerde dosyalanmalıdır.
Organik Bitkisel Üretim, organik tarım, organik ürünler, organik tarım sertifikası, organik ürün sertifikası, organik üretim sertifikası, organik gıda sertifikası, organik sertifikası veren firmalar, organik belgesi, organik tarım belgesi, organik ürün belgesi, organik tarım şirketleri, organik tarım firmaları, organik tarım yapan firmalar, tarım sertifikası, organik üretim yapan firmalar, organik ürün, organik tarım uygulamaları, organık tarım, organik bitkisel üretim, organik tarım ürünleri, organik sertifikalı ürünler, sertifikalı organik ürünler, organik tarım ürünleri online satış, iyi tarım ve organik tarım, organik belgesi veren kuruluşlar, organik bitkiler, organik sertifikası veren kuruluşlar, organik tarla, organik tarım kuruluşları, organik tarım satış, organik tarım sertifikalı ürünler, organik tarım sertifikası veren kuruluşlar, organik tarım yapan çiftlikler, organik tarım ürünleri satışı, organik yetiştiricilik, organik çiftlikler, organik ürün sertifikası veren kuruluşlar, tarım organik