Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
Organik Gıda İşleme İçin Gerekliliklere Kısa Giriş
TR Yön. , Avrupa Yönetmeliği (EC) 834/07*, A.B.D. Ulusal Organik Programı (NOP) ve JAS standartlarına göre
1. Organik gıdanın işlenmesi:
- İzlenebilirlik ve şeffaflığı temin etmelidir.
- İyi bir dökümantasyon sistemi gerektirir.
- Uygun olmayan hasat sonrası işlemeyle organik ürünlerde bulaşmaya neden olmamalıdır.
- Katkı maddeleri ve işleme yardımcılarının kullanımını kısıtlar ve herhangi bir amaçla GDO kullanımına izin vermez.
2. Kimin organik işleyici olarak sertifikalandırılması gerekir:
Hasattan sonra organik ürünleri işleyen, kurutan, donduran, temizleyen, karıştıran, paketleyen ya da etiketleyen tüm işleyicilerin sertifikalandırılması gerekir. Avrupa Yönetmeliği (EC) 889/08*’e göre, paketleme ve etiketleme operasyonları “işleme” değil, “hazırlık” operasyonları olarak kabul edilmektedir.
3. Organik hammaddelerin orijini:
- Sadece sertifikalı organik hammaddeler organik ürünlere işlenebilir.
- Sadece T.R. sertifikalı hammadde T.R. pazarı için ürünlere, sadece A.B. sertifikalı hammadde A.B. pazarı için ürünlere, sadece JAS sertifikalılar Japon pazarı için kullanılabilirken, A.B.D. pazarı için hammaddeler, NOP sertifikalı olmalıdır – lütfen hammadde tedarikçinizden daima, ilgili
standarda göre hazırlanan geçerli bir sertifikanın kopyasını isteyiniz. - İlgili tedarikçi sertifikalarının kopyalarına sahip olmaktan da öte, işleyiciler organik bir hak talebiyle alınan herhangi bir ürün grubunun gereksinimlere uygun olmasını sağlamak için güvenilir bir prosedüre sahip olmalıdır. Bu, diğerleri arasında, paketleme, etiketleme, faturalar ve ulaşım belgelerinin doğrulanmasını içerir.
- İşleyiciler bir tedarikçi risk analizi yapmalıdır. Yüksek riskli tedarikçilerden gelen ürünler kalıntı testine tabi tutulmalıdır; tedarikçi kontrolleri dikkate alınmalıdır.
4. Ayırma:
- Bazı işleyiciler, sadece organik üretirler, ancak çoğu hem organik hem de konvansiyonel üretim yapar.
- İkinci kategorideki işleyiciler, organik ürünleri konvansiyonel olanlardan ayırmak için iyi bir sistem kurmak zorundadırlar: hammaddenin kabul edildiği andan, tüm işleme adımlarıyla, depolama odalarından, v.b. satışa kadar. Ayrım, organik ve “geçiş süreci” ya da farklı standartlara
göre (örn. NOP / A.B.)sertifikalandırılmış ürünler arasında da güvence altına alınmalıdır. - En iyi ayrım, elbette yer ile olur: organik için ayrı depolar ve işleme hatları
- Ancak bu bazen mümkün olmayabilir; bu durumda zaman olarak ayırabilirsiniz: organik ürünleri konvansiyonel olanlarla aynı hat üzerinde farklı zamanlarda işlersiniz; organik işlemeden önce, hattı temizlemek zorundasınız.
- Sürekli prosesler durumunda (örn. değirmenler), üretici organik üretimin başında, makul miktarda bir organik ürünün hattı “yıkamak” için kullanılmasını ve konvansiyonel olarak satılmasını sağlamalıdır.
- Ayrı depolar mümkün değilse, mevcut deponun içerisinde yeterli bir ayrım tatmin edici olabilir:
örn. yerde bir hatla ayrılan sıralar, ya da düzgün olarak etiketlenmiş ayrı raflar.
5. Dökümantasyon ve etiketleme:
- Bir organik işleyicinin, bir organik yönetim planına ihtiyacı vardır. Kalite yönetim sistemine sahip bir firma söz konusuysa, kalite el kitabında özel olarak organik gıdanın işlenmesini anlatan bir bölüme ihtiyacı vardır.
- Organik ve konvansiyonel ürünlerin paralel üretiminin olduğu yerlerde, organik ürünlerin konulduğu çuvallar, kaplar, kutular, tesisinizdeki tüm adımlar boyunca etiketlenmek zorundadır.
- İşleyici, tedarikçi sertifikalarını, sevk irsaliyelerini, işleme protokollerini, depo defterlerini ve faturaları saklamak ve dosyalamak zorundadır; tüm bu kayıtlar, ürünün organik durumunu belirtir.
- AB standardına göre veya eşdeğer olarak sertifikalandırılmış ürünler için, CERES sertifika kodu Ülke Kodu-BIO-140 (Şili için: CL-BIO-005) organik satışlarla ilgili tüm etiketlerde, teslimat notlarında, faturalarda ve diğer ilgili belgelerde kullanılmalıdır.
- Organik işleyiciler satın alınan hammadde miktarının, satılan final ürün miktarı ile tutarlı olup olmadığını değerlendirmeye imkan veren, iyi bir muhasebe sistemine sahip olmalıdır.
- Organik işleme için, doğrudan araziden gelen açık hammadde hariç, sadece paketlenmiş ya da kapalı ve etiketli ürünler kabul edilmelidir, etiketlenmemiş ürünler, tedarikçiye geri verilmelidir.
- Ek olarak JAS, “grading” kayıtlarını talep eder: Üretici, JAS logolu ürünler satmadan önce JAS standartlarına uygunluğu iki kez kontrol etmeli ve kaydetmelidir.
6. İzlenebilirlik:
Organik ürünler için kullanılabilen tarımsal olmayan katkı maddeleri ve işleme yardımcıları ilgili standartlar tarafından kısıtlanmıştır. Lütfen aşağıdaki tabloyu inceleyiniz.
8. Çok içerikli ürünlerin etiketlenmesi:
Aşağıdaki tablo, farklı kategoriler için etiketleme gerekleri için bir genel açıklama içermektedir*:
JAS: Yalnızca, en az %95 organik / geçiş içerik bulunması gereken “organik” ve “organik geçişte” kategorileri vardır. Kalan %5, organik içeriklerle aynı içerikleri bulundurmamalıdır ve genetiği değiştirilmiş olmamalıdır.
* tuz ve suyu hesaba katmayan yüzdeler
Organik Gıda İşleme, Organik işleme, Organik ticaret, Organik belge, Organik ihracat