Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
2018/848 (AB) Yönetmeliği Ek I’inde Listelenen Organik Gıda ve Tarımla
İlgili Ürünlerin İşlenmesi için Gerekliliklere Kısa Giriş
TR Yönetmeliği, Avrupa Yönetmeliği (EU) 2018/848, ABD Ulusal Organik Programı (NOP) ve JAS’a göre
1. Organik gıdanın işlenmesi:
- İzlenebilirliği ve şeffaflığı sağlamalıdır
- İyi bir dokümantasyon sistemi gerektirir
- Uygun olmayan hasat sonrası işlemeyle organik ürünlerde bulaşmaya neden olmamalıdır.
- Katkı maddelerinin ve işleme yardımcılarının kullanımını kısıtlar ve GDO’lara hiçbir şekilde izin vermez.
- Tasarlanmış nano malzemeler içeren veya bunlardan oluşan gıdaların kullanımına (2018/848 (AB) Yön.) ve iyonlaştırıcı radyasyon kullanımına izin vermez
2. Kimin organik işleyici olarak sertifikalandırılması gerekir:
Hasattan sonra organik ürünleri işleyen, kurutan, donduran, temizleyen, karıştıran, paketleyen ya da etiketleyen tüm işleyicilerin sertifikalandırılması gerekir. Avrupa Yönetmeliği (AB) 2018/848’e göre, paketleme ve etiketleme operasyonları “işleme” değil, “hazırlık” operasyonları olarak kabul edilmektedir.
3. Organik hammaddelerin orijini:
- Sadece sertifikalı organik hammaddeler organik ürünlere işlenebilir.
- Sadece T.R. sertifikalı hammadde T.R. pazarı için ürünlere, sadece A.B. sertifikalı hammadde A.B. pazarı için ürünlere, sadece JAS sertifikalılar Japon pazarı için kullanılabilirken, A.B.D. pazarı için hammaddeler, NOP sertifikalı olmalıdır – lütfen hammadde tedarikçinizden daima, ilgili standarda göre hazırlanan geçerli bir sertifikanın kopyasını isteyiniz.
- İlgili tedarikçi sertifikalarının kopyalarına sahip olmaktan da öte, işleyiciler organik bir hak talebiyle alınan herhangi bir ürün grubunun gereksinimlere uygun olmasını sağlamak için güvenilir bir prosedüre sahip olmalıdır. Bu, diğerleri arasında, paketleme, etiketleme, faturalar ve ulaşım belgelerinin doğrulanmasını içerir.
- İşleyiciler bir tedarikçi risk analizi yapmalıdır. Yüksek riskli tedarikçilerden gelen ürünler kalıntı testine tabi tutulmalıdır; tedarikçi kontrolleri dikkate alınmalıdır.
4. Ayırma:
- Bazı işleyiciler, sadece organik üretirler, ancak çoğu hem organik hem de konvansiyonel üretim yapar.
- İkinci kategorideki işleyiciler, organik ürünleri konvansiyonel olanlardan ayırmak için iyi bir sistem kurmak zorundadırlar: hammaddenin kabul edildiği andan, tüm işleme adımlarıyla, depolama odalarından, vb. satışa kadar. Ayrım, organik ve “geçiş süreci” ya da farklı standartlara göre (örn. NOP / A.B.)sertifikalandırılmış ürünler arasında da güvence altına alınmalıdır.
- En iyi ayrım, elbette yer ile olur: organik için ayrı depolar ve işleme hatları
- Ancak bu bazen mümkün olmayabilir; bu durumda zaman olarak ayırabilirsiniz: organik ürünleri konvansiyonel olanlarla aynı hat üzerinde farklı zamanlarda işlersiniz; organik işlemeden önce, hattı temizlemek zorundasınız.
- Sürekli prosesler durumunda (örn. değirmenler), üretici organik üretimin başında, makul miktarda bir organik ürünün hattı “yıkamak” için kullanılmasını ve konvansiyonel olarak satılmasını sağlamalıdır.
- Ayrı depolar mümkün değilse, mevcut deponun içerisinde yeterli bir ayrım tatmin edici olabilir: örn. yerde bir hatla ayrılan sıralar, ya da düzgün olarak etiketlenmiş ayrı raflar.
5. Dökümantasyon ve etiketleme:
- Bir organik işleyicinin, bir organik yönetim planına ihtiyacı vardır. Kalite yönetim sistemine sahip bir firma söz konusuysa, kalite el kitabında özel olarak organik gıdanın işlenmesini anlatan bir bölüme ihtiyacı vardır.
- Organik ve konvansiyonel ürünlerin paralel üretiminin olduğu yerlerde, organik ürünlerin konulduğu çuvallar, kaplar, kutular, tesisinizdeki tüm adımlar boyunca etiketlenmek zorundadır.
- İşleyici, tedarikçi sertifikalarını, sevk irsaliyelerini, işleme protokollerini, depo defterlerini ve faturaları saklamak ve dosyalamak zorundadır; tüm bu kayıtlar, ürünün organik durumunu belirtir.
- AB standardına göre veya eşdeğer olarak sertifikalandırılmış ürünler için, CERES sertifika kodu Ülke Kodu-BIO-140 (Şili için: CL-BIO-005) organik satışlarla ilgili tüm etiketlerde, teslimat notlarında, faturalarda ve diğer ilgili belgelerde kullanılmalıdır.
- Organik işleyiciler satın alınan hammadde miktarının, satılan final ürün miktarı ile tutarlı olup olmadığını değerlendirmeye imkan veren, iyi bir muhasebe sistemine sahip olmalıdır.
- Organik işleme için, doğrudan araziden gelen açık hammadde hariç, sadece paketlenmiş ya da kapalı ve etiketli ürünler kabul edilmelidir, etiketlenmemiş ürünler, tedarikçiye geri verilmelidir.
- Ek olarak JAS, “grading” kayıtlarını talep eder: Üretici, JAS logolu ürünler satmadan önce JAS standartlarına uygunluğu iki kez kontrol etmeli ve kaydetmelidir.
6. İzlenebilirlik:
- (3), (4), ve (5) altında bahsedilen her şey, izlenebilirlikle yapılmak zorundadır, çok önemli bir konu olduğundan, burada tekrar etmekte fayda var: organik pazar yalnızca, tüketici tabağındakinin kaynağının organik araziye kadar izlenebileceğine güvendiği takdirde gelişebilir.
- Taze meyve paketleyiciler (arazi düzeyine doğru izlenebilirlik sağlamanın kolay olması gereken), mandıralar, yağ değirmenleri ya da makarna fabrikaları gibi farklı prosesler için aynı düzeyde izlenebilirlik talep etmek imkansızdır. Verilen her durumda, en yüksek düzeyde izlenebilirlik sağlanmaya çalışılmalıdır.
7. Katkı maddeleri, işleme yardımcıları
- Organik ürünler için kullanılabilen tarımsal olmayan katkı maddeleri ve işleme yardımcıları ilgili standartlar tarafından kısıtlanmıştır. Lütfen aşağıdaki tabloyu inceleyiniz.
TR Yönetmeliği | AB Yönetmeliği 2018/848 | NOP | JAS |
Ek-8, 1 ve 2 | Yön. (EC) 889/08 Ek VIII A-B | § 205.605 | Tebliğ 1606 – Tablo 1 |
8. Çok içerikli ürünlerin etiketlenmesi:
Aşağıdaki tablo, farklı kategoriler için etiketleme gerekleri için bir genel açıklama içermektedir:
Organik | Organik içeriklerle |
---|---|
En az %95 organik içerik; | En az %70 organik içerik; |
Geri kalan %5 organik (tarımsal) olmayan içerikler yalnızca TR Yön. Ek 9’a göre | Genetik modifiyeli olmadığı takdirde, organik olmayan tarımsal içerikler için kısıtlama yoktur. |
Tarımsal olmayan içerikler ve işleme yardımcıları yalnızca Ek-8 1 ve 2’ye göre | Tarımsal olmayan içerikler ve işleme yardımcıları yalnızca Ek-8 1 ve 2’ye göre |
Organiğe yalnızca içindekiler listesinde referans gösterilebilir, genel etikette gösterilemez. |
%100 organik | Organik | Organik ile yapılan | (Yalnızca ganik bileşenlere referans ) |
---|---|---|---|
İçeriklerde sadece organik tarım, işleme yardımcıları yok | En az %95 oranında organik tarım içerikleri. Hariç tutulan yöntemler veya maddeler kullanılmadan organik olmayan bileşenler; § 205.606’ya göre tarımsal organik olmayan bileşenler; sadece § 205.605’e göre tarım dışı bileşenler ve işleme yardımcıları. | En az %70 organik tarımsal içerik; USDA mührü kullanılmaz. Hariç tutulan yöntemler veya maddeler kullanılmadan organik olmayan bileşenler; § 205.606’ya göre tarımsal organik olmayan bileşenler; sadece § 205.605’e göre tarım dışı bileşenler ve işleme yardımcıları. | Organik içeriklerin %70’inden azı; USDA mührü veya onaylayıcının logosu kullanılmaz |
Organik | Organik İçerikli |
---|---|
En az %95 oranında organik içerik; | Reg’e göre. (EU) 2018/848, minimum organik bileşen yüzdesi yoktur. İşlenmiş gıda, Ek II Kısım IV’ün 1.5, 2.1(a), 2.1(b) ve 2.2.1 maddelerinde belirtilen üretim kurallarına uygun olmalıdır. |
KOMİSYON UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (AB) 2021/1165’in Ek V Bölüm B’sine göre ** | Genetik modifiyeli olmadığı takdirde, organik olmayan tarımsal içerikler için kısıtlama yoktur. |
Tarım dışı bileşenler , katkı maddeleri ve işleme yardımcıları yalnızca KOMİSYON UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (AB) 2021/1165’in Ek V Bölüm A’sına göre | Tarım dışı bileşenler , katkı maddeleri ve işleme yardımcıları yalnızca KOMİSYON UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (AB) 2021/1165’in Ek V Bölüm A’sına göre |
Genel etikette değil, yalnızca içindekiler listesinde organik maddesine atıfta bulunulması. | Genel etikette değil, yalnızca içindekiler listesinde organik maddesine atıfta bulunulması. |
Aromalar:
- Organik aromalar en az %95 organik bileşen içermelidir. 2018/848 sayılı Tüzük, Madde 30, (5) a) iii)’e göre: Aromalar söz konusu olduğunda, bunlar yalnızca 1334/2008 sayılı Tüzük (AT) Madde 16(2), (3) ve (4) uyarınca etiketlenmiş doğal aroma maddeleri ve doğal aroma preparatları için kullanılır ve ilgili aromadaki aroma bileşenlerinin ve aroma bileşenlerinin taşıyıcılarının tamamı organiktir.
- Geleneksel aromaların kullanımı %5 kuralı kapsamına girer, çünkü aromalar tarımsal kökenli bileşenlere tahsis edilmelidir (2018/848 sayılı Tüzük, Ek II, Kısım IV, Paragraf 2.2.2 veya 2.2.4)
- Yalnızca 1334/2008 (AT) sayılı Tüzüğün (Aroma Tüzüğü) 16. Maddesinin 2, 3 ve 4. Paragrafları uyarınca doğal aroma maddeleri veya doğal aroma özleri olarak etiketlenmiş maddeler ve ürünler kullanılabilir
- Doğal aroma, adını aldığı hammaddeden (meyve, sebze vb.) yapılmış olmalıdır.
JAS:
Yalnızca, en az %95 organik / geçiş içerik bulunması gereken “organik” ve “organik geçişte”kategorileri vardır. Kalan %5, organik içeriklerle aynı içerikleri bulundurmamalıdır ve genetiği değiştirilmiş olmamalıdır.
* tuz ve suyu hesaba katmayan yüzdeler
9. Hasat sonrası haşere kontrolü, sanitasyon, kirletici maddeler:
- Üretici, organik ürünün hiçbir zaman yakıtlar, pestisitler, ağaç koruyucuları, deterjanlar, küf, v.b. kirletici maddelerle temas etmediğinden emin olmalıdır.
- Depolanan ürünlerde zararlı kontrolü için, yalnızca Ek-2, Ek II (AB Yön. 834/08) ve Ulusal Liste’de (NOP) bahsi geçen maddeler kullanılabilir. JAS izin verilen zararlı kontrol maddelerini Tebliğ 1606 Tablo 2’de belirtmiştir. İşleme hatları ve odaların temizlik, sanitasyon ve zararlı kontrolü için NOP § 205.271 daha detaylı hükümler içerir. Üçüncü ülkelerdeki AB yönetmeliğinin eşdeğerlik uygulamaları için, 4.1.1 nolu “CERES Eşdeğerlik Standardına” bakınız. İşleyici deterjanlar, pestisitler veya dezenfektanlar tarafından oluşabilecek kontaminasyonu önlemek için gerekli tedbirleri almalıdır.
- Bunun ötesinde CERES, bir işleme tesisine konvansiyonel pestisitlerin uygulanmasından sonra ilgili odaya organik ürünlerin taşınmasına kadarki bekleme süresinin, ilgili madde için resmi olarak belirtilen zamanın iki katı olmasını talep eder; organik ürünle temas eden tüm yüzeyler, temiz suyla durulanmalıdır.
- CERES, yukarıda bahsi geçen organik standartların parçası olmamasına rağmen organik ürünlerin uygun hijyenik koşullar altında ele alınmasını talep eder.
- 2018/848 AB Yönetmeliği: İleride temizlik ve dezenfeksiyon için kullanılabilecek maddeler ve ürünler 2021/1165 sayılı Uygulama Yön. (AB) 5(3) Maddesinde düzenlenmiştir (2021/1165 sayılı Yön. (AB) Ek IV Bölüm C’si). Ancak, mevcut durum itibariyle, burada hiçbir ürün listelenmemiştir, ek sadece 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerlidir.
UYARI
Lütfen bunun organik standartların temel gerekliliklerinden sadece bir seçki olduğunu ve giriş amaçlı olduğunu unutmayın. Operatör, elbette, ilgili standardın tüm gerekliliklerini öğrenmeli ve karşılamalıdır .
* Tuz ve suyun indirgendiği yüzdeler
** 01.01.2024 tarihinden itibaren, sadece 2021/1165 sayılı Tüzüğün (AB) Ek V Bölüm B’sinde listelenen bileşenler kullanılabilir. Ek V’te listelenmeyen tarımsal kökenli diğer geleneksel bileşenler için, operatörler ulusal muafiyet başvurusunda bulunma seçeneğine sahiptir. Ancak, onay en fazla altı aylık bir süre ile sınırlıdır. Ulusal bir onay verilmişse, bir üye devletteki tüm şirketler için geçerlidir ve her bir durum için yeniden başvurulması gerekmez (2018/848 sayılı Tüzük, Madde 25).
Organik Gıda İşleme, Organik işleme, Organik ticaret, Organik belge, Organik ihracat