Tüm Hakları Saklıdır 2023 © CERES Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi. Localveri
Organik Ürün İthalatı için Gerekliliklere Kısa Giriş
Avrupa Yönetmeliği (AB) 2018/848’e göre
Organik gıda ithalatı:
• İzlenebilirlik ve şeffaflığı sağlamalıdır.
• İyi bir dokümantasyon sistemi gerektirir.
1. Kimin organik ithalatçı olarak sertifikalandırılması gereklidir:
Ürünün sahibi olmadan, sadece gümrük işlerini yapanlar | Hayır |
Yeniden paketleme ya da etiketleme yapmadan ürünü alan ve satan komisyoncular ya da ihracatçılar | Evet |
Ürünü yeniden paketleyen ya da etiketleyen işleyiciler | Evet |
2. AB içindeki mevzuat durumu:
“İthalat” söz konusu olduğunda, her zaman üçüncü ülkelerden (AB, AEA, CH veya NI üyesi olmayan) bahsediyoruz. Üye ülkeler arasındaki ticaret serbesttir ve “ithalat” olarak ele alınmaz. (AB) 2018/848 Yön. organik ithalat kurallarını belirlemektedir. İthal edilen ürünler, AB ile belirli bir üçüncü ülke arasındaki bir ticaret anlaşması kapsamında “eşdeğer” olarak kabul edilen ürünler hariç (Madde 47), genellikle “uyumlu” olarak kabul edilir (Madde 46).
3. AB dışındaki ülkelerden AB ülkelerine organik ürün ithalatı adımları
a. Öncelikle, bir organik ithalatçı olarak sertifikalı ve yine aynı şekilde ulusal otoriteleriniz tarafından tanınıyor olmanız gerekmektedir; lütfen ülkenizde yetkili bir sertifikasyon kuruluşu ile irtibata geçiniz.
b. İkinci olarak, tedarikçinizin organik ürünleri için Yön. (AB) 2018/848’e göre geçerli bir sertifikası olduğundan emin olmanız gerekmektedir-bu şu anlama gelir, ilgili ülke için (AB) 2021/2325 Yön.’in Ek II’sinde listelenmiş olması veya ürünün ulusal organik standardı bir ticaret anlaşması kapsamında eşdeğer olarak kabul edilen üçüncü bir ülkeden gelmesi durumunda, ilgili ülkenin eşdeğer ulusal standardının sertifikasyon kuruluşu olarak tanınması gerektiği anlamına gelir. Ek olarak, ilgili sertifikasyon kuruluşunun ilgili kategoriler için onaylanmış olduğundan emin olmalısınız. (A: işlenmemiş bitkisel üretim; B:işlenmemiş hayvansal kökenli ürünler; C: su ürünleri; D: işlenmiş gıda; E: yem; F: tohumlar ve çoğaltım materyalleri).
c. Her sevkiyat (konsinye) için, mallar ihracat ülkesini (= hazırlık amacıyla son işlemin gerçekleştirildiği ülke) terk etmeden önce bir Kontrol Sertifikası (COI) (bazen TC veya ürün sertifikası olarak da adlandırılır) düzenlenmelidir; bu COI, hazırlık amacıyla son işlemi (örneğin, paketleme veya etiketlemenin son adımı) gerçekleştiren üreticinin kontrol organı (veya kontrol kuruluşu) tarafından düzenlenmelidi İlgili ticari belgeler (fatura, nakliye belgeleri, vb.) ve aynı zamanda ilgili partinin organik menşeini gösteren belgeler sunulmalıdır.
d. COI, “TRACES” adı verilen bir online sistem aracılığı ile verilmiş olmalıdır. Daha detaylı bilgiler için, 2.8.1 Kısa Bilgi’ye bakınız. AB’deki yetkili kuruluş tarafından onaylanmış geçerli bir COI olmadan ithal edilen bir ürün konvansiyonel olarak kabul edilir!
e. İthalatçı, farklı belgelerdeki ve etiketlerdeki bilgilerin doğru ve uygun olduğunu doğrulamakla yükümlüdür. Bunların arasında, ithalatçı ürünlerin, faturaların ve ulaşım belgelerinin ürünü ele alan son tüzel kişinin sertifika kuruluşunun doğru kod numarasını taşıdığından emin olmalıdır. CERES’ in durumunda, CERES’ in onaylı olduğu tüm ülkeler için kod numarası XY-BIO-140’dır. (XY yerine resmi ülke kodu gelecektir, örneğin; PY Paraguay için veya DO Dominik Cumhuriyeti için) Ürünün bir ticaret anlaşması kapsamında eşdeğer olarak ithal edildiği durumlarda kod farklıdır, örneğin Şili’den ticaret anlaşması kapsamında eşdeğer olarak ithal edilen ürünler için CL-BIO-005).
f. İthalatçı ayrıca, standarda uymayan ürünün olası risklerini analiz etmek ve bununla ilgili tedbirleri almakla yükümlüdür-örneğin, pestisit kalıntılarının analizi veya üreticilere ve ihracatçılara menşei ülke
g. Ürün AB’ye giriş yaptıktan sonra serbestçe pazarlaması yapılabilir.
UYARI
Lütfen bunun organik standartların temel gereklerinden sadece bir seçme, yani bir giriş olduğunu unutmayınız. Elbette üretici, ilgili standardın tüm gereklerini öğrenmek ve yerine getirmek zorundadır.